top of page

Het geheim van klein gelukGrote vreugdes – leven van high naar high


Weet je nog?

Dat memorabele moment met vrienden waar jullie niet bijkwamen van het lachen.

Dat onbeschrijflijke gevoel toen je boven op de bergtop stond na een hele dag klimmen.

Dat telefoontje om je te zeggen dat jij gekozen was voor de job.


Ik noem dit graag ‘grote vreugdes’: fantastische momenten van hoge energie die je waarschijnlijk de rest van je leven onthoudt. De momenten die je op foto vastlegt en graag ook wil delen met de rest van de wereld: een topvakantie, je huwelijk, een groot succes, … Facebook staat er vol van.


De keerzijde van deze ‘grote vreugdes’ is dat het momenten zijn die je niet elke dag meemaakt, zelfs niet elke week of elke maand. En … als je je geluk laat afhangen van deze piekmomenten, dan kan het tussen deze momenten behoorlijk leeg of saai gaan voelen.

Voor velen voelt deze leegte oncomfortabel met als gevolg dat je op zoek gaat naar manieren om deze leegte op te vullen. In onze samenleving zie ik deze trend zeer duidelijk in 2 strategieën die gebruikt worden, beiden even verslavend.


Om de leegte niet te voelen:

  1. zoek je krampachtig naar de volgende high, het volgende shot. Onbewust ontstaat er zo een drang naar steeds meer, steeds groter, en steeds spectaculairder.

  2. ontstaat er een verslavende drang om te laten zien op social media hoe continue fantastisch het leven is. En dus ook hoe fantastisch je zelf bent. In extremis word je zelfbeeld zo helemaal gevormd door hoe je door de ogen van de samenleving wordt gezien.


Kleine vreugdes - de kracht van het nu


Jezelf afhankelijk maken van deze grote vreugdes is geen garantie voor geluk.

Maar wat dan wel?

Het antwoord is zo simpel.

In elke nieuwe dag liggen pareltjes van vreugde verborgen. Niet zo opzichtig als de grote vreugdes, maar steeds daar voor iedereen die ze wil zien. Ik noem ze daarom graag ‘kleine vreugdes’.

Het zijn de dingen die op het eerste zicht zo banaal lijken dat je er vaak overheen kijkt.

De geur van je koffie, het geluid van de regen, de kleur van de lucht, het vers opgemaakte bed, … Ieder heeft zo zijn eigen sprankeltjes, kleine vreugdes die echt raken. Ik kan bijvoorbeeld ongelooflijk blij worden van de was die in de lente terug buiten kan drogen. Het beeld van de wind die door de witte lakens blaast, de onbeschrijfelijke frisse geur van door de zon en de wind gedroogde was.

En als ik het nieuwsbericht laat binnenkomen kan me bij het horen van al dat leed kan me ook een simpele vreugde overvallen dat ik leef en gezond ben, en dat de mensen van wie ik hou dat ook zijn.


Van banaal naar bijzonder


Dit lijken misschien ogenschijnlijk banale dingen. Ik zet ze niet op Facebook, het zijn de kleine dagelijkse schatten die ik tegenkom. Het zijn de dingen die mijn dagen bijzonder maken. Het mooie én krachtige eraan is dat deze momenten er voor iedereen zijn, altijd. Ongeacht de situatie. Het vraagt enkel … de bereidheid om ze op te merken. En dat is een levenshouding.

Kan je de verborgen pareltjes zien? Kan je even stilstaan om die dingen die zo vanzelfsprekend zijn op te merken?


Welke levenshouding kies jij?


Onze maatschappij focust meer en meer op de Grote Vreugdes. Deze momenten worden gedeeld in gesprekken, op sociale media, vaak met foto’s erbij. Zo lijkt het soms alsof het leven van anderen één grote aaneenschakeling is van piekmomenten. En dat er met jouw leven iets grondig mis is. Dit is een beeld dat gewoonweg niet klopt. Het leven komt sowieso met pieken en dalen, dat is de natuurlijke flow. De vraag is enkel hoe je het dal tussen de bergtoppen beleeft …


Wil je het dal tussen de pieken zo snel mogelijk door om zo snel mogelijk terug op de top te staan? Of beslis je om onderweg te genieten van wat je tegenkomt? Dit is inderdaad een keuze die je zelf kan maken. En soms maakt het leven deze keuze voor jou. Wanneer je ziek bent bijvoorbeeld. Dan worden de dingen waar je anders aan voorbij gaat, plots heel zichtbaar en bijzonder.3 tips om van kleine vreugdes een levenshouding te maken


Kleine vreugdes schuilen meestal in banale dingen. Ze leren zien is een kunst. Ik deel hier graag wat tips die je daarbij kunnen helpen:

  1. Gebruik bewust je zintuigen Onze zintuigen zijn een poort naar opmerkzaamheid. We zien, horen, ruiken, proeven en voelen continue allerlei dingen. Maar hoe vaak doe je dit ook bewust? In de tekst hierboven gaf ik al een paar voorbeelden, en dan merk je dat de zintuigen hier cruciaal zijn. Ook jij kan dit elk moment! Bij het douchen kan je de warmte van het water voelen, en de zachtheid van je handen op je huid. Bij het buitenstappen van je huis kan je het fluiten van de vogels horen of de geur van de bomen. Bij het binnenstappen van je werkplek kan je zien hoe er mooi gepoetst is geweest, en bij het eten kan je proeven welke smaken er verstopt zitten. De voorbeelden zijn eindeloos, en uniek voor iedereen. Dus zet jouw zintuigen op scherp, ervaar vanuit verwondering zoals een baby en maak er een dagelijkse oefening van om ‘kleine vreugdes’ op te vangen.

  2. Vertraag Als je door het leven heen rusht, dan zal je merken dat er weinig momenten van kleine vreugde je bewustzijn bereiken. Als je naar je werk rijdt en ondertussen al een to do lijst maakt of wat telefoontjes afhandelt, is de kans klein dat je die reiger langs de weg zag. Of als je snel je broodje wegwerkt voor je volgende meeting, durf ik te wedden dat je nadien de smaken niet in detail kan beschrijven. Dus vertraag. Zoveel je kan. Je hoeft geen uren te mediteren. Neem gewoon regelmatig een momentje om een paar keer te ademen en gas terug te nemen.

  3. Vergeet niet om dankbaar te zijn Hier kom ik in mijn volgende blog uitgebreid op terug, maar ik wil toch al even aangeven hoe belangrijk het is om dankbaarheid te cultiveren. Dankbaarheid brengt je automatisch in verbinding met vreugde. Het simpelweg blij zijn dat je leeft bijvoorbeeld. Of dat jij en je gezin op dit moment gezond zijn.

Kleine vreugdes zijn er altijd.

Ze opmerken en eren kan je leren.

Het is een levenskeuze.

Ik wens je deze keuze van harte toe.Benieuwd wat Emotionele Intelligentie voor jou of jouw bedrijf kan betekenen?


Neem een kijkje op mijn site www.yannicklierman.be of vraag een vrijblijvend gesprek aan:


Op zaterdag 24 juni geef ik een keynote over Emotionele Intelligentie op 'the joy of growth', een 2 daags outdoor festival dat een podium biedt aan specialisten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Voor meer info & tickets: www.karenliekens.com.


168 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page