top of page
YannickLierman-KLEUR_(c)theuntold(231van220).jpg

3-daagse opleiding
Groepsdynamiek en de onderstroom

​In deze driedaagse training leer je jezelf kennen als groepslid. Hoe ben jij in een groep, wat denk je, wat doe je, wat voel je? Welke gedachten en overwegingen bepalen hoe jij je in een groep opstelt? In deze opleiding:

 • krijg je inzicht in groepsprocessen en de niet-zichtbare groepsdynamiek.

 • leer je hoe anderen jou zien en hoe je jouw indruk en effect op anderen kunt versterken.

 • ontdek je jouw ware potentieel als groepslid en leer jezelf beter kennen.

Maak het voelbaar, bespreekbaar en veranderbaar

In groepsprocessen zijn veel aspecten onzichtbaar. Maar ze zijn er wel. Wat er in een groep gebeurt kun je aanduiden met allerlei modellen en systemen. Dat is een prima manier om te begrijpen wat er gebeurt. Maar dan? Hoe ga je om met die kennis wanneer je zelf in een ingewikkeld groepsproces zit? Wat doe jij op zo’n moment of, misschien wel belangrijker, wat doe je níet? Hoe zeker voel je je, wat is het effect van je handelen?

In deze driedaagse training ga je een stap verder dan een modelmatige benadering van een groep. Je krijgt taal voor je eigen ervaringen en de complexe kant van het werken met een groep. Je krijgt kaders en opties om de dynamiek in groepen te doorzien en versterkt je eigen gedrag daarin. Je scherpt je instrumentarium zodat je jezelf effectief in groepsprocessen kunt inzetten.

Vergroot jouw kennis over groepsprocessen.

*

Benut het potentieel van jouw team.

*

Maak impact in groepen door in jouw eigen kracht te staan.

Dit leer je

Tijdens de training ben je voortdurend in interactie met de deelnemersgroep en de trainers. De deelnemersgroep is een spiegel van wat er gebeurt in groepen en hoe jij daarop reageert. Het programma is gericht op jouw persoonlijke groei. De groep en de trainers zijn daarin je leermeester. De aanpak is actiegericht, reflectief en focust op het verhogen van jouw eigen effectiviteit in groepen. Je zet jezelf in en leert hoe je dat op de beste manier kunt doen. Je ontwikkelt je buitenwereld en je binnenwereld. Je krijgt heldere kaders aangeboden die taal en duiding geven aan de ervaring die je opdoet.

Iets voor jou?

Je bent bereid om te groeien, kritisch naar jezelf te kijken en te experimenteren/risico te nemen met ander gedrag. Je hebt zin om ten volle in een groepsproces te stappen. Je hebt al eerder aan je persoonlijke ontwikkeling gewerkt en je snapt dat je uiterlijke gedrag sterk gestuurd wordt door je innerlijke motieven. Deze training werkt op beide aspecten. En dat is ook precies wat jij wilt.

Trainers

Yannick Lierman (1966) is Gestalt Psychotherapeut en coach/trainer. Ze werkt al bijna 20 jaar met individuen, groepen en organisaties. In haar aanpak combineert ze Gestalt, systemisch werk, lichaamswerk, bio-energetica, groepsdynamica, traumawerk. Empathie, eenvoud, werken met wat zich in het hier en nu voordoet, zijn haar sleutels. Ze begeleidt je in het ontdekken van je patronen, in bewustzijn brengen rond wat er onder de oppervlakte speelt tussen mensen, in het ontwikkelen van meer ruimte en vrijheid in jezelf, in voller in het leven durven staan, en authentieker in contact staan met anderen.

YannickLierman-KLEUR_(c)theuntold(196van220).jpg
Tamara-Lenaerts.JPG

Tamara Lenaerts (1970) is een ervaren coach, ontwikkelaar van leertrajecten en teamfacilitator. Ze weet groepsdynamische processen zo te begeleiden dat die maximaal energie en krachtige co-creatie genereren. Haar klanten en deelnemers omschrijven haar aanpak als authentiek, no-nonsense en doelgericht intuïtief. Tamara heeft volop ervaring in het werken met teams en in organisaties.

Deelnemers vertellen

Wil je de groepsdynamieken die je altijd al voelde in deonderstroom écht begrijpen? Dan is deze training, waarin jegestript van alle ruis leert door ervaren, met steeds rakefeedback van het kundige en heerlijke trainingsduo Yannick enTamara, met stip de beste manier om dat te doen.

Hanneke J. Nijland

Programma

DAG 1 & 2

 • Ervaringsgerichte sessies wisselen zich af met duiding sessies.

 • Je krijgt taal voor je eigen ervaringen en de complexe kant van het werken met een groep.

 • Ook ervaar je hoe de groep jou voedt en laat groeien en hoe jij de groep voedt en naar een hoger niveau tilt.

Timings:

 • ​dag 1: 9u30 - 21u

 • dag 2: 9u30 - 21u

DAG 3

 • Je krijgt een theoretisch kader aangereikt om naar groepen en naar jezelf in groepen te kijken.

 • Dit pas je toe op de ervaring van de afgelopen dagen en je maakt een actieplan met wat jij vanaf nu anders gaat doen om meer impact te hebben in groepen.

 • Je leert over de 4 grote dynamieken in groepen. Dit helpt je om je eigen en andermans gedrag te herkennen.

Timings:

 • ​dag 3: 9u30 - 16u

Onze aanpak

 

De aanpak in dit programma is verdiepend. De deelnemers vormen de groep waarin je gaat leren over groepsdynamica. Er zijn geen cases of rollenspellen; alles is echt. Daar leer je van;

 • Je werkt aan authentieke verbinding en aan 100% acceptatie van alle bijzonderheden en van het ‘anders zijn’ van je teamleden. Team zijn betekent: 100% met elkaar verbonden zijn, 100% jezelf zijn én de ander 100% zichzelf laten zijn. Die paradox; hoe doe je dat? Als je dát voor elkaar krijgt, dan kun je bijzondere dingen gaan doen in een team. Dan is er veiligheid, initiatief en plezier.

 • Na afloop sta je steviger in het leven, je maakt betere keuzes (zoals: waar steek je je energie in en waarin niet), je kunt je innerlijk weten bespreekbaar maken, je kunt ongemakkelijke situaties aanvoelen en ze bespreken en werkbaar maken.

 • Dit is een programma voor veranderaars. Mensen die echt willen. Voor jezelf of voor je team. Mensen die met hun hele hebben en houwen willen ontdekken om ten diepste te leren hoe jij participeert in een groep. Je leert om aan die ontwikkeling bij te dragen. Wat doe jij, draag je bij, haak je af. Het gaat over het leren van meerdere lagen in communicatie. Je leert je diepe patronen ontdekken in groepsdynamische processen en hoe je kunt transformeren in wat wel werkt.

Teamsituaties die aan bod komen:

 

 • Het team gaat niet echt vooruit; het is niet slecht, maar ook niet goed. Alles blijft een beetje hangen. Je leert hoe je daar beweging in krijgt, weer schwung in mensen en hun samenwerking.

 • Je reageert wel en je treedt op in situaties, maar het heeft weinig effect. Je leert je responses en patronen in groepsprocessen zien en je leert die te verbeteren en succesvoller te maken.

 • Je ziet een groep steeds in dezelfde gedragingen en gewoontes stappen. Wanneer je mensen samen zet, dan zijn er fasen en patronen waarin een groep zich ontwikkelt. Die leer je herkennen en daar op een beter resultaat aan geven.

 • Je wilt wel reageren, maar je doet het niet, of niet vaak genoeg, niet goed genoeg. Anderen nemen vaker het woord. Je vindt hun ideeën niet persé beter maar toch hebben ze meer invloed. Je leert wat je tegenhoudt. Je ontdekt je onbewuste processen en hoe hier duurzamer mee om te gaan.

 • Als lid van een groep leer je hoe je jezelf in de groep versterkt, je invloed vergroot, je spanning reduceert.

 • Als leider van een groep leer je hoe je een groep start, verbetert en naar een volgende fase brengt.

Heb je interesse in deze training of wil je de training incompany organiseren? Neem dan contact met ons.

Praktisch

Investering

 • Vroegboekkorting €1.600,- excl. BTW

 • Vanaf 1 juli : €1.800,- excl. BTW

 • Inbregrepen : 3 lunches – 2 diners – drankjes, fruit, versnaperingen overdag

 • niet inbegrepen: overnachtingen

 

Locatie training

Hummushuis Mechelen

Overnachten in de buurt

Wil je graag overnachten in de buurt? We geven je hierbij graag wat suggesties:

Groepsinschrijving

Wil je met 3 of meer personen deelnemen aan deze training? Dat kan, neem contact met ons op en informeer naar de groepskorting.

Betaling

Na inschrijving ontvang je van ons een factuur op het door jou opgegeven mailadres.

bottom of page