In mijn vorige blog had ik het over vreugde: de grote vreugdes en ook de kleine dagelijkse vreugdes. Hoe vooral het zien en eren van de kleine vreugdes je leven diepgang geeft.
De link met dankbaarheid ligt voor de hand.
Dankbaarheid is ook een emotie, zijnde van een andere orde. Dankbaarheid overkoepelt en omsluit alle andere emoties : dankbaarheid gaat over én vreugde én wijsheid én verdriet én overgave én pijn én gemis én leven én dood.
Wetenschappelijk onderzoek laat de positieve impact zien van dankbaarheid op verschillende niveaus
Op fysiek niveau activeert dankbaarheid je parasympatisch zenuwstelsel. Het geeft een boost aan je serotonine niveau en activeert je hersenstam om dopamine te produceren. Het reguleert :
je slaap
Je hartritme
je bloeddruk
je energiepeil
je stressniveau
Op emotioneel / psychologisch niveau maakt dankbaarheid:
je gelukkiger en optimistischer
vergroot het je veerkracht en het vermogen om met tegenslagen om te gaan
maakt het je vriendelijker, vrijgeviger en vergevingsgezinder
verbetert en verdiept het je relaties
reguleert het je emoties
verhoogt het je empatisch vermogen
verhoogt het je gevoel van eigenwaarde en innerlijke kracht
vermindert het angst en overmatig denken
helpt het je om gelukkiger te zijn en om meer 'in het moment' te leven
geeft het je een positievere kijk op het leven en verbondenheid met 'al wat is'
Op spiritueel vlak:
verruimt dankbaarheid je blik op het leven en de dood
verbindt dankbaarheid je met een diepe stilte, met het grotere geheel, met het universum, het grotere en diepere weten en voelen
Wat als geluk je in de steek laat?
Dankbaar zijn is relatief gemakkelijk als er goede dingen gebeuren in je leven. Wellicht herken je onmiddellijk in het lijstje hierboven een aantal effecten. Je lichaam, je energie, je hele wezen krijgen een stevige boost.
Maar wat als …
het leven je momenteel minder goed gezind is?
tegenslag en pijn je pad kruisen ?
er ogenschijnlijk ‘niks’ is om dankbaar voor te zijn?
Ook dan, vooral dan…
kan dankbaarheid een betekenisvolle bondgenoot zijn.
Dit is een veel diepere vorm van dankbaarheid die niet evident is. Het is immers geen passief afwachten tot goede dingen gebeuren, maar een actieve gedisciplineerde levenshouding die toewijding en commitment vraagt.
Een stevige spirituele discipline
Net zoals je ervoor kan kiezen om intelligent om te gaan met emoties ipv er als een speelbal door meegesleurd te worden, kan je kiezen om met het leven an sich emotioneel intelligent om te gaan.
Tegenslagen, teleurstellingen, pijn, verdriet, dood, ... ze maken deel uit van ons mens-zijn.
Hoe je hier mee omgaat … ligt aan jou. En ik weet dat dit niet gemakkelijk is.
Ga je dit wegstoppen onder feel-good quotes, positieve peptalk, make-up ? Ga je hopen en wachten tot het ooit beter wordt?
Of...
kies je ervoor
om uit te zoomen en het hele plaatje te zien?
om alles, écht alles, zonder oogkleppen recht in de ogen te kijken. Goed én slecht.
Dit vraagt moed. Overgave. Acceptatie. Niet voor doetjes dus...
Op deze manier is dankbaarheid een levenshouding, een kompas waarop jij jouw leven instelt. Het is een mindset die … gedisciplineerde beoefening vraagt. Het is een bewuste keuze. De keuze om dankbaar te zijn, áltijd, ondanks alles.
Kiezen voor deze houding als manier om jouw levenspad te bewandelen, geeft je alle voordelen die ik in de lijstjes hierboven opsomde.
Alleen…daar doe je het eigenlijk niet voor.
Je doet het omdat dit is wie je wilt zijn en hoe je wilt zijn. In deze wereld in deze tijd.
Omdat het juist voelt in je hart.
The magic of Life...
Mijn vader was burgerlijk ingenieur. Voor hem was 1+1 altijd 2.
‘ik los alles op’ en ‘aan emoties doen we niet’, zo stond hij in het leven.
Dat leek goed te werken voor hem.
Tot hij kanker kreeg.
Zonder hoop op genezing.
Toen bleek 1+1 niet langer 2 te zijn en kreeg hij niet alles opgelost.
Ik was getuige van de strijd die dat bij hem veroorzaakte. De onmacht. Het niet willen aanvaarden van de realiteit die de zijne was. Het blijven proberen zoeken naar oplossingen in een toekomst die er nooit zou zijn.
De emotionele pijn die deze levenshouding veroorzaakte in het hier en nu was nauwelijks te harden en legde een sluier over elk mogelijk verzachtend moment.
....
Hoe groot was het contrast met mijn goede vriendin Chantal. Ook zij kreeg kanker, de meest agressieve vorm van borstkanker.
Ze koos ervoor om elke goeie dag volop te leven. Een pralinneke bij de koffie. Een telefoontje. De ‘koers’ en de ‘schone billekes’ van de coureurs. Een lief woord. Een cake bakken voor ‘mijn jongens’.
Chantal had een paar jaar eerder een professionele cursus fotografie gevolgd. Tijdens haar ziekteproces, wanneer ik op training was of met vakantie, had ik de gewoonte dagelijks foto’s te maken, snapshots, de kleine en de grote dingen waar die dag mijn oog op viel. Ik verstuurde ze haar ‘s avonds en zij stuurde mij de volgende dag trouw haar professionele feedback.
Haar top 3 van de dag. Wat ik gedaan had volgens de regels van de kunst. Wat haar raakte. Wat ik anders had kunnen doen. Waar ze blij van werd.
Dit werd ons ritueel. Een rode draad van aanwezig zijn bij en voor elkaar. Het ontstond gewoon en werd van onschatbare waarde voor ons beiden. Het nam de pijn niet weg, deze bleef zichtbaar en voelbaar. Maar het droeg ons, met een diepe dankbaarheid voor elk moment van vol leven.
Wat kies jij?
Kiezen voor dankbaarheid als levenshouding is geen gemakkelijke weg. De ellende in je leven of in de wereld verdwijnt er niet door. Ondanks moeilijkheden tòch dankbaar zijn voor wat er wél is, is verdomd moeilijk. Maar àls je ervoor kiest, dan krijg je er van het leven zoveel voor terug!
Ik wens je deze keuze van harte toe ...
Yannick
Meer lezen?
Over dankbaarheid als spirituele praktijk:
Over de positieve effecten van dankbaarheid:
Benieuwd wat Emotionele Intelligentie voor jou of jouw bedrijf kan betekenen?
Neem een kijkje op mijn site www.yannicklierman.be of vraag een vrijblijvend gesprek aan:
Comments